Om DASKOM
Dansk Selskab for Komplementær Medicin
Brobygning, vidensdeling og nysgerrighed
Hvorfor et nyt videnskabeligt selskab?
Den rationelle farmakoterapi har længe vist sin styrke, især overfor akutte sygdomme. Til gengæld har den sine klare begrænsninger, når det kommer til de store folkesygdomme, og det har givet anledning til opblomstringen og etablering af komplementære behandlinger, som ofte ikke har deres udspring i en klassisk naturvidenskabelig opfattelse.
Komplementær terapi er et felt, hvor vi på mange måder mangler sikker viden. Hvilke behandlinger er mest effektive til specifikke sygdomme? Hvordan kan man forstå virkningen af specifikke ukonventionelle behandlinger? Hvordan kan man undersøge virkningen af disse, og hvad kræver det af både videnskabelige og økonomiske ressourcer?
At vurdere komplementære behandlinger forudsætter en kritisk tilgang ligesom for de konventionelle behandlinger. Det er vores forventning, at et videnskabeligt selskab over tid kan bidrage til en gradvis holdningsændring i det etablerede sundhedsvæsen, hvor den blotte afvisning af nye paradigmer erstattes af nysgerrighed og en beredvillighed til at anerkende empiriske resultater. Der er behov for en kritisk, men åben tilgang drevet af nysgerrighed og lærevillighed overfor fænomener, som umiddelbart forekommer uforklarlige.
Lignende videnskabelige selskaber er opstået i en række lande, og flere universiteter i Europa og USA har oprettet undervisningsmoduler og professorater i komplementær medicin. I USA findes “The National Center for Complementary and Alternative Medicine” som en enhed med 87 ansatte under National Institute of Health.
Hvad skal DASKOM have til formål?
DASKOM - Dansk selskab for komplementær medicin være et forum for udveksling af forskningsresultater, erfaring, viden og synspunkter inden for komplementær terapi, med det formål at udvide vores forståelse, indsigt og behandlingsmuligheder udover de etablerede behandlingsregimer og dermed medvirke til en udvidet forståelse og accept af kompleksiteten i begrebet "sundhed".
Arbejdsområdet er omfattende, lige fra basale mekanistiske undersøgelser til beretninger om- og diskussion af kliniske anvendelser, samt på sigt også publikationer.
Hvilke terapiformer skal DASKOM arbejde med?
Der vil ikke på forhånd være begrænsninger for, hvilke terapiformer DASKOM kan beskæftige sig med. I Danmark er der adgang til mange forskellige typer af komplementære behandlinger, både indenfor og udenfor det etablerede behandlersystem, og flere er på vej. Blandt de eksisterende behandlinger er der både behandlingstilbud med rod i østlige tankesæt (akupunktur, traditionel kinesisk medicin, ayurvedisk medicin, m.fl) og nogle med et vestligt udspring (biofeedback, kiropraktik, homøopati, hypnose, osteopati, kraniosakralterapi, healing, antroposofisk medicin, bioresonans, funktionel medicin m.fl.). Blandt de nyere behandlinger på vej kan nævnes sådanne, som arbejder med informationsoverførsel via vand (informationsmedicin) og sådanne, som anvender forskellige felter af magnetisme, elektromagnetisme, varmestråling og lyd (energimedicin). Disse rent fysiske behandlingsmetoder udgør et aktivt forskningsfelt inden for disciplinen regenerativ medicin.
På vej mod et nyt paradigme i biologien
Et selskab for komplementær- og alternativ medicin ligger i naturlig forlængelse af det paradigmeskift, som er på vej i biologien – og dermed også i life science. Det nye paradigme har endnu ikke fået et navn, men er af nogle kaldt ”kvantebiologi”. Den traditionelle – såkaldt rationelle - farmakoterapi bygger oftest på en reduktionistisk forståelse af naturen og anvender begreber, som er hentet i den klassiske fysik og i kemien. Den betragter verden som grundlæggende mekanistisk og deterministisk og bestående af et komplekst system af partikler eller molekyler, der vekselvirker med andre partikler/molekyler i deres umiddelbare nærhed efter rent mekaniske, kemiske og elektrostatiske lovmæssigheder.
Ud fra denne tankegang virker et lægemiddel f.eks. via en receptor, der efter aktivering udløser en række biokemiske processer, som påvirker organismen og dermed i sidste ende sygdommen. Denne opfattelse, som har lagt grunden til fremragende lægemidler, kan imidlertid ikke længere støtte sig på fysikken, fordi denne for længe siden har forladt den klassiske forståelse til fordel for en kvantemekanisk beskrivelse af verden.
Fysikere opererer nu ikke kun med lokale effekter, men anerkender, at virkninger kan optræde over store afstande. Atomer, molekyler, ioner, elektroner etc. ses ikke længere som ”mikroskopiske bolde”, der vekselvirker rent mekanisk med hinanden, men beskrives som ”skyer af sandsynligheder”, der principielt kan forcere uoverstigelige barrierer, og som kan påvirke hinanden over store afstande.
Man ser nu stoffets byggesten - de atomare partikler - som udtryk for bølgefænomener, der ikke er begrænsede af fysikkens klassiske love, som vi kender fra den synlige verden. To ”partikler” kan f.eks. være koblede og vekselvirke over store afstande, såkaldt ”entanglement” (sammenfiltrethed).
Denne revolution i fysikkens natursyn er stort set gået hen over hovedet på biologien – og dermed også på lægevidenskaben og farmakologien. Mange naturforskere anerkender ikke, at der kan forekomme biologiske effekter, som ikke følger massevirkningsloven – og derfor ikke viser dosis-respons relation – selvom et sådant krav ikke er påvist som en naturlov.
Gør man sig dette klart, er det første skridt taget i retning af en større ydmyghed og åbenhed overfor andre former for forståelser af biologien.